Terugblik kamp 2019

Categories: Jeugd

Jeugdkamp 2019: Survival

Ook dit jaar was het weer tijd voor het jaarlijkse kamp die toevallig al jaren op 15 juni valt. Wat wel even benoemd mag worden is dat we dit jaar met een uitzonderlijk veel kids waren. Er waren dit jaar maar liefst 51 kids mee. Wij als leiding zijn daar erg blij.  Dit jaar gingen we naar het mooie Otterlo en dat het bos dan toch favoriet merkten we gelijk. Maar goed we beginnen bij het begin. Om 18.30 verzamelen we bij de spil. Nu nog vol energie, maar dat zal snel veranderen. Het thema dit jaar is Survival en dat beloofd dan ook wat voor het weekend.

Met het van te voren gekregen kampboekje, zijn de kids toch maar weer goed voorbereid op wat ze allemaal te wachten staat. In het boekje staat naast het programma, ook survivaltips en handige info zoals welke leiding er zoal mee gaat. In het boekje staat dan ook de vraag of er iets lekkers meegenomen kan worden. Altijd leuk om te zien dat iedereen dit braaf doet en dan ook graag al het lekkers deelt, ook met de leiding.

Eenmaal aangekomen op de mooie locatie, Woudegge genaamd, wordt eerst het weekend uitgelegd. Wat strenge regels worden gesteld, corvee wordt ingesteld en de groep wordt opgedeeld in twee teams. Deze twee teams krijgen teamcaptains (Laurens VS Anne) en zullen het hele weekend tegen elkaar strijden in beproevingen. Deze beproevingen zullen laten zien wie er nu echt een survivelaar is. Goed, tijd voor de eerste beproeving: de strategieproef. We gaan namelijk Levend Stratego spelen. Na de eerste proef is het tijd om er een stapje bovenop te doen. We gaan een speurproef in het donker doen. De muisjes moeten vragen beantwoorden en daarmee een raadsel oplossen. Dan is het de beurt aan de tieners. Ze hebben al een klein vermoeden na een verhaaltje bij het kampvuur, dat hun speurproef een enge wending krijgt. Zonder Pim als begeleider willen ze dan ook niet het bos in. Dat er 5 enge survivelaars door het bos struinden opzoek naar een stel herrieschoppers wisten ze ook wel. Wij als leiding hebben nog steeds gehoorschade zo hard ze schreeuwde. Eenmaal terug krijgen ze een heerlijke hamburger en over wie er bang was? Juist ja, niemand was ooit echt bang uiteraard zeggen ze dan.

Zaterdagochtend staat de fitheidsproef op het programma, maar gelukkig voor de kids wordt die afgelast door de harde regen. Eerst ontbijten dan maar. Gelukkig knapt het weer snel op en zo kunnen we toch door het met ochtendprogramma. Na het ontbijt gaan de teams een survival parcours afleggen. Een soort obstakelrun alleen dan met een survivaltintje.  Na een goede warming up kan iedereen er tegenaan en komt ook iedereen goed en ongeschonden het parcours over. S ’middags gaan de kleinsten survival T-shirts maken, die er uiteindelijk zo goed uitzien dat ze de shirts de rest van het weekend gedragen hebben. De Face-to-Face leeftijd gaan we droppen, waarbij ze opdrachten moeten doen voor punten om het kamp te winnen. De tieners gaan dit jaar naar de stad Apeldoorn, waarbij ze het spel ‘het Jachtseizoen’ gaan spelen. Er worden twee groepen gemaakt. Leiding tegen de tieners en een van de twee verstopt zich met een kleine voorsprong waarna de andere groep ze gaat zoeken. De verstoppers moeten om de vijf minuten een foto sturen met daarop de omgeving waar ze zijn. Via deze foto’s moeten de zoekers dan raden waar ze zijn. Alle groepen zijn fanatiek om punten te winnen.

Zoals elk jaar hebben we dit jaar weer de bonte avond, maar wel in een nieuw jasje. De teams moeten namelijk met spellen tegen elkaar strijden voor punten die de jury toekent. Ook dit jaar zijn er weer een paar fantastische acts. Deze talentjes gaan vast en zeker ooit nog eens doorbreken met hun dansjes en moves. Over vermoeidheid is nog niet te spreken na de bonte avond, zeker niet bij de tieners. Als de tieners net rustig bij het kampvuur gaan zitten, worden ze een voor een van achteren beetgepakt en geblinddoekt en geboeid. Tijd voor een dropping/ontvoering! Dus er worden twee groepen tieners gedropt en ze onder begeleiding mogen ze de weg naar het kamp weer terug vinden. Onderweg moeten ze wel zoveel mogelijk opdrachten doen om punten verdienen. Als ze nu nog niet moe waren, worden ze dat vast en zeker nu!

En moe zijn ze zeker op de zondagochtend, maar gelukkig liggen er nog wat pannen in de keuken om ze mee wakker te maken. Zelfs na die vreselijke herrie blijven er nog twee puberaal in bed liggen. Geen probleem daar weten we ook raad mee: met slaapzak en al naar buiten! Eenmaal buiten met wat zuchten en steunen komen ze dan toch in beweging voor de ochtendgym. Echt een keuze hebben ze niet. Alleen bij actieve deelname is er ontbijt. Na het ontbijt is het tijd voor de kampdienst. Deze keer leren we over de survivelaars Mozes en Jozef. Na deze leerzame ochtend gaan we nog een keer het bos in voor een laatste potje Levend Stratego. En dan is het kamp ineens alweer voorbij. Razendsnel gaat de tijd dan ineens. Iedereen heeft het weekend overleefd en krijgt als bewijsje voor het doorstaan van alle proeven een certificaat. Het is een fantastisch kamp geweest met geweldige survivelaars die we graag volgend jaar weer zien.
De leiding is al aan het aftellen naar volgend jaar! Ben jij er volgend jaar weer bij?
De kampleiding

 

 

 

 

Author: Brie Martin